Blåsvarta Baksmällan tippar Allsvenskan 2019

Kulan! I! Luften! En vecka kvar till säsongsstart och Blåsvarta Baksmällans årliga allsvenska tips är nu här! Vem tippar SM-guld till Norrköping i år? Vem sviker sitt hjärtas lag? Vem tror mest på “Poscha”? Vem älskar Helsingborg?  Vem ger upp drömmen om Örebro? Svaren finns i tipsen nedan, håll till godo.

Axel

 1. BK Häcken
 2. Malmö FF
 3. IFK Norrköping
 4. AIK
 5. Djurgården
 6. Hammarby
 7. Sundsvall
 8. Helsingborg
 9. Östersund
 10. Örebro
 11. Kalmar FF
 12. IK Sirius
 13. Elfsborg
  ———-
 14. IFK Göteborg
  ———-
 15. AFC
 16. Falkenberg

Livrädd för att hamna absolut sist i BSBS tippningsliga i år igen kommer här en tippning utan direkta skrällar. Men Häcken framför mästarna på hybris (AIK) och mästarna i självgoda leenden (Malmö)? Låt en stackare få drömma.
Men allvarligt talat, Häcken har sett spännande ut i ett halvt decennium nu och med kebaberia-ägarens son som glödhet supersub kan de nog ”göra en Peking 20lax15” och gå hela vägen. Arkivuo blir ju inte yngre direkt men likt en uråldrig, finsk Kalle Larson räds han inte hårt arbete och borgar dessutom för stabilitet.

Kimåtolle kommer hem och levererar, om inte sprudlande spel så åtminstone kaminssäkra resultat. Det räcker för att dansa en sommar i toppen men inte längre än så. På hösten gör Astrit en Omar och allt skiter sig för DIF. ”Fuck the future!!”, skriker de in i kameran i hemmaförlusten mot AIK. På presskonferensen efteråt sitter KB helt tyst och dubbelfuckar demonstrativt mot en samlad presskår.

Mitt ”hjärtegäng” Sundets pärla börjar trögt. Granen har äntligen börjat få lön och blir nonchalant. I sin iver att visa hur en riktig kapten agerar ger han sig ut på ideliga offensiva raider bara för att tappa bollen i höjd med mittcirkeln. Det blir Webergs jobb att täcka upp. När den unge mittbacksadepten försöker påtala problemet för sin lagkapten svarar Granqvist med att skrika ”Groningen”. Alec Farnerud går sönder 5 minuter in i premiären.

Sirius spelar fin fotboll men gör inga mål. Men några uddamålsvinster blir det lite här och där. När läget ser som mörkast ut en kulen höstkväll på byggarbetsplatsen vi kallar Nya Studenternas snor Han kaptensbindeln av NBT mitt under brinnande match och leder laget till en vinstsvit på fyra raka matcher innan det tar stopp. Vi pratar förstås om Sam Lundholm, vem trodde ni?

I botten slåss Falkenberg och AFC för att hålla näsan över vattenytan. AFC brottas dessutom med ett helt nytt problem: det kommer för mycket folk på matcherna. De blir tvungna att mota bort horder av fotbollssugna eskilstuningar från sina entréer, vilket skapar upplopp utanför arenan. Fruktansvärda scener osv.

Johann

 1. Malmö (trist men sant)
 2. IFK Norrköping (leder i sommar)
 3. Hammarby (d dags för europa nu, allt annat vore märkligt med den fedetruppen)
 4. BK Häcken (får vänta något år till på top 3)
 5. AIK (oinspirerade med habila nog för att inte tokfloppa)
 6. Kalmar FF (chocken! Jag, mp:s sista försvarare, tror på detta. Om man får igång Ulla elms söner, primärt den yngste.)
 7. Djurgården (börjar fint men ballar ur. KoT går till mls efter säsongen och Dif-boa plockar tillbaks succé-mp som ”fått ut max” av Kalmar)
 8. Elfsborg (har värvat överraskande namnkunnigt och det når… hit)
 9. Örebro (drömmen om Örebro rullar vidare)
 10. Helsingborg (starka hemma)
 11. AFC (gör en supervår upplyfta av det för svensk fotboll så pinsamma cupguldet)
 12. GIF Sundsvall (Cedergren tappar greppet och Linus köper ut sig själv i sommar efter chockdålig start. Räddar upp i höst efter att tom prahl plockats in i augusti)
 13. IFK Göteborg (kämpa poscha!)
  ———-
 14. IK Sirius (nästan en karbonkopia av förra året. Rydström drar i juni (vi har 5 pinnar) för att utveckla svensk fotboll någon annanstans. Ola kliver ner på bänken och tillsammans med mirza löser han en vidrig kvalvinst mot öster)
  ———-
 15. Östersunds FK (allt skiter sig)
 16. Falkenbergs FF (farväl 😉)

Lars

 1. IFK Norrköping – En jämn och stabil trupp kryddad med rejäl spets. Jag tror att jämnheten kommer att bli avgörande
 2. Malmö FF – MFF borde vinna och kan mycket väl göra det men jag tror att konkurrenterna i toppen har kommit närmare och att Malmö inte är riktigt redo för det. Själva tror de nog att de ska springa iväg i tabellen
 3. Djurgården – Jag tror på Kim & Tolle. Känns som att Djurgården har fyllt de luckor man hade i fjol
 4. AIK – Lite baksmälla från i fjol och fullt fokus på Europa tror jag på. Kommer fortsatt att släppa in vansinnigt få mål
 5. Häcken – De kommer väl alltid femma?
 6. Hammarby – En del intressanta värvningar men jag tror att det tar tid att spela ihop ett ganska nytt lag och när väl det är klart så tror jag att man har tappat för mycket.
 7. Elfsborg – Jag tror på en bättre säsong än i fjol. Thelin, Jimmy har haft ett år på sig att spela in sina idéer och jag kan inte tro att det ska gå lika dåligt som i fjol.
 8. Sundsvall – Överraskande och mycket bra för dem att de har fått behålla sina spanjorer. Men nu kan giffarne inte överraska motståndarna längre och det finns risk för spelartapp i sommar.
 9. Östersund – Ett helt nytt lag ska spelas ihop och allt skit utanför planen ska hanteras. Nä, jag tror inte på det här, man kan inte vara säker på att någon är bra bara för att de tillhört en storklubbsorganisation i England
 10. IK SiriusTror vi kan överraska, någon gång ska vi väl få vara skadefria
 11. Kalmar – Ganska spännande värvningar men Magnus Pehrsson är ingen bra tränare.
 12. Örebro – Tappat de bästa spelarna och ersättarna håller inte samma klass, tror på bottenstrid.
 13. Helsingborg – Överhypade inför comebacken, jag tror inte att det går så bra och att det kan bli problem i klubben som säkert förväntar sig mycket.
  ———-
 14. AFC – Ett stabilt försvar kan vara det som avgör i bottenstriden, svårt att se att de gör så många mål dock.
  ———-
 15. IFK Göteborg – Det blir bara sämre och sämre i IFK och jag tror faktiskt att de ryker i år, inte mycket som stämmer i den klubben.
 16. Falkenberg – Trist och lite Stockholmsjournalistiskt av mig att sätta Falkenberg sist bara för att jag har dålig koll på dem. Men jag ser ingen spets alls. Dessutom så tror jag att moståndarna trivs bättre på Alkoholfri arena än de gjorde på murriga Falkenbergs IP.

Oskar

 1. Malmö FF
 2. BK Häcken
 3. IFK Norrköping
 4. AIK
 5. Djurgården
 6. Hammarby IF
 7. Östersunds FK
 8. Kalmar FF
 9. IF Elfsborg
 10. GIF  Sundsvall
 11. IFK Göteborg
 12. AFC
 13. Falkenbergs FF
  ———-
 14. Örebro SK
  ———-
 15. IK Sirius
 16. Helsingborgs IF

Jahaja. Efter fjolårets dötråkiga och usla tips är det dags att svinga lite, i alla fall i botten. Känslan är det finns sex lag som borde vara bättre än resten. Malmö FF ska vinna och gör det, och IFK Norrköping och AIK känns jämnbra där bakom. Att spränga in Häcken som tvåa är väl en klassisk cupnit att gå på, men ”whynot”. Djurgården och Bajen kan utmana om Europa, men riskerar att svaja för mycket över en hel säsong.

Plats sju till tio får stå okommenterade, men i botten är det mer spännande. Jag tror att Blåvitt får ihop det bättre i år och att en ett-år-mer-erfaren-Poya kan få ut mer av sina unga spelare. AFC är sin egen värsta fiende utanför planen men spelartruppen känns ramstark och håller sig kvar med ett ”fuck you!”. Hasse Eklunds Falkenberg har bra självkänsla och en trupp fylld med ursvenska namn,  kryddade med Dominic Chatto och Nsima Peter är svårslagen.

Och ännu längre ner ser det deppigt ut. Varför ska jag tro på Örebro? Någon får berätta det för mig.  Det kanske är de där namnen som låter bättre än vad de är som gör att jag blir provocerad. Lite samma sak med Helsingborg, som säkert slutar tia, men om man som jag hela fjolåret ropat ”bluff!” om PO Ljungs lagbygge får man stå sitt kast.

Och Sirius. Jag har många argument till varför alla soppor på olika tidningar har fel i sina sågningar av vår trupp, för de vet inte vad de snackar om. Men när jag går till mig själv så har jag under försäsongen sett svårtolkade omkastningar i formationer och elvor, och hur vi lidit under BP och Frejs höga press. Är det svårt att möta Sirius? Just nu är svaret nej. Säsongen är lång, vi har all möjlighet att utvecklas. Men nu blev det så här. Förlåt.

Tommy

 1. Häcken
 2. Malmö
 3. Norrköping
 4. AIK
 5. Elfsborg
 6. Hammarby
 7. Östersund
 8. Djurgården
 9. Örebro
 10. Kalmar
 11. Sundsvall
 12. Helsingborg
 13. IK Sirius
  ———-
 14. Göteborg
  ———-
 15. Afc
 16. Falkenberg
Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s