Blåsvarta Baksmällan tippar Allsvenskan

Det var över 40 år sedan sist, men nu vet man återigen att det är vår när det nalkas allsvensk premiär för IK Sirius från Uppsala. Och vi hoppas att det är ett vårtecken som är här för att stanna.

Vad ska det då bli av det här? Jo, bortom de oundvikliga premiärnerverna så frågar vi oss om Niklas Busch Thor kommer kunna agera spelfördelare även på den högsta nivån, om Moses Ogbu nu äntligen kommer få visa hur unik han faktiskt är i fotbollssverige, om Kingsley Sarfo kan bli Sirius bästa spelare någonsin, om backlinjen hänger med när det kontras och om hjältarna från division 1-tiden kommer se lika naturliga ut i det här klivet upp som de gjort när folk tvivlat förr?

Utanför den blåsvarta bubblan finns det även andra lag som ska spela i Allsvenskan 2017 och här nedan gör vi vårt bästa för att gissa hur det ska gå för dem. Innan ni läser kan vi skvallra om att de flesta av oss tror på ett bra år för förre Elfsborgsmålvakten Andreas Andersson. Trist. Så här slutar Allsvenskan 2017, enligt oss.

Lars:

Mitt allsvenska tips kan delas upp i tre grupper av lag.
Plats 1-8 kan alla vinna serien om allt stämmer
Plats 9-10 kommer troligen spela i ett ingenmansland hela året
Plats 11-16 kommer troligen vara de lag som är inblandade i bottenstriden.

1. Malmö FF – MFF har det bästa laget i serien och borde vinna men det finns ett par frågetecken. Är Magnus Pehrsson är tillräckligt bra tränare och orkar man med att kombinera med europaspel?
2. AIK – Det ständiga topplaget har värvat på ett bra sätt och ser lovande ut på pappret. Frågetecken finns för kreativiteten, kommer man göra tillräckligt med mål?
3. Östersund – Jag gillar verkligen inte det här tipset men jag kan inte se något som tyder på att konstprojektet inte kommer att ta ett steg till, en utmanare till seriesegern.
4. IFK Norrköping – Bra på i princip varje position men det känns som att spetsen saknas för att man ska nå högst upp.
5. BK Häcken – Tränarbytet kan göra att man når den potential som man har haft i flera år. Kan man ta ett steg till med Stahre? Jag är tveksam men om allt lyckas kan man hota mot segern
6. IF Elfsborg – Börjar bli allt mer anonyma på pappret och når troligen inte längre än att de kan slåss om Europaplatser.
7. IFK Göteborg – Primitiva Göteborg kommer komma i mitten utan att det någonsin blir spännande varken uppåt eller neråt.
8. Djurgården – Har seriens kanske bästa mittfält men med ett halvdant försvar och ett obefintligt anfall. Kan Özcan göra underverk även under press så kan man hota mot toppen.
9. Örebro SK – Stabila och tråkiga, ingen botten- eller toppstrid.
10. Kalmar FF – Stabila och tråkiga, ingen botten- eller toppstrid.
11. Sirius – Om vi slipper allt för många skador så kan vi hota vilket lag som helst i en enkel match. Tror att det räcker för att säkra ett nytt kontrakt utan att det blir allt för nervöst.
12. Hammarby – Mycket folk på läktaren men inte många stjärnor på planen. En självbild av att man är ett topplag gör att man kan bli hårt straffade i år.
13. Halmstads BK – Stabilt lag med en del intressanta spelare borde räcka för ett nytt kontrakt.
——
14. Jönköpings Södra – Att säsong två är svår kommer nog att märkas för Jönköping. Avsaknaden av en forward efter Cibicki kommer att bli stor.
——
15. GIF Sundsvall – Det finns verkligen inget som sticker ut i Sundvall, kan bli en riktigt jobbig säsong.
16. Athletic Football Club United Eskilstuna – Flytten till trots, att tappa både tränare och flera av sina bästa spelare och inte ersätta dem på ett övertygande sätt håller inte. Tror verkligen inte att Pelle Olsson är rätt man på rätt plats

Johann:

Jag tar varje chans jag får att lyfta fram det gamla Uppsalabandet Spatunaz. I deras blend av könsrock och rå trallpunk fanns plats för fantastiska och framförallt TYDLIGA texter. En av de allra TYDLIGASTE berörde byggandet av det vi idag kallar för UKK, där och då känt som Musikens Hus. Refrängen gick helt enkelt: “Musikens Hus / Musikens Hus / Helvetes jävla Musikens Hus”. Briljans.

Varför då svamla om detta och skohorna in Spatunaz i ett allsvenskt tips? Jo! Byt Musikens Hus mot Allsvenskan och du har fångat känslan med 10 dagar kvar perfekt. HELVETES JÄVLA ALLSVENSKAN. Fucking hell, vi är här. Wow! Pang! Boom! Stort tack! Det känns i hela kroppen.

Och hur ska det egentligen gå för vårt gäng? En enig media dömer med få undantag ut oss fullständigt. Gott så. Så är det alltid. På samma sätt som vi tippats i toppen då förutsättningarna varit sådana. Men vi som vet, vi vet. Mer. Vi vet att Sirius är som sången berättar för oss “ett toppengäng”. Och de är jävligt bra. Framförallt skadefria. Vi blir nia helt enkelt. Om allt klaffar. Så det så. Stäm mig. Jag orkar inte gå in med någon falsk domedagsprofetia. Jag är som Moses (välkommen hem!). I believe in this team! Nycklar blir utöver nämnda skadesituation: Stabil defensiv, ett mittfält som tar noll skit, och en skön sommarvärvning av Amadou Jawo.

I övrigt då? Jodå, Malmö tar det. AFC och Jönköping åker ur. Och Halmstad får kvala. Floppen blir Dif. Tokfloppen Göteborg, IFK. Resten ser ni nedan.

The evening lights shine so fine. Sätt igång skiten nån gång då!

1. Malmö
2. Häcken
3. AIK
4. Östersund
5. Norrköping
6. Elfsborg
7. Örebro
8. Kalmar
9. Sirius
10. Djurgården
11. IFK Göteborg
12. Hammarby
13. Sundsvall
——
14. Halmstad
——
15. Jönköping
16. afc

Axel:

Allsvenskan 2017

1. IFK Norrköping
“I år tar ‘Snoka’ tillbaka pokalen. Eliasson landar i sig själv och Kalle ‘Karl’ Holmberg fortsätter skyffla in mål.”
2. Östersunds FK
“Ett osympatiskt lag från en vacker stad som spelar fin fotboll. Hur går det ihop? Alldeles för bra, tyvärr. Är det dags att träda in i rampljuset på allvar i år, Kensema?”
3. BK Häcken
“Ett sympatiskt lag med en spänd tränare kan bli en vägvinnande kombination. Ruggigt profilstarka med Alex Farnerud som det skalliga körsbäret på toppen.”
4. Malmö FF
“Mästarlaget sjunger på sista versen och ska rikemansmessias Rosenberg frälsa dem på nytt krävs det att Magnus Pehrsson tar revansch på sig själv samt att luftkonditioneringen Christiansen fortsätter blåsa på på mittfältet.”
5. AIK
“Trots prestigevärvningarna av Kristoffer ‘jag bandar Paradise Hotel’ Olsson och anemiske Thern Jr ser det stabilt ut men inte mer. Kan hand-i-handskenvärvningen av nye Krpic hjälpa i ett anfall som förefaller målsnålt?
6. IF Elfsborg
“‘Kom till Borås Arena och föds död, tanken slog mig när jag åkte på spö.’ Nä, så skaldade inte Kristian Anttila. Men gå till Elfsborg och du tappar snart all egen utstrålning som fotbollsspelare och absorberas i det gula maskineriet. Jebali ger nödvändig je ne sais quoi till denna poängmaskin.”
7. Djurgårdens IF
“Stjärnvärvningar! Hårdför, ny tränare! Och sen då? Glansen och de individuella kvaliterna finns där men under allt glitter, finns där en tyngd?
8. IFK Göteborg
“Här snackar vi däremot tyngd! Massor av tyngd. Till och med Emil Salomonsson ser ut att gått på kroppsbyggarkurs. En drös av råa sällar som komplementeras av seriens snabbaste uppåtlugg i Sören Rieks och Islands längsta hår Omarsson.
9. IK Sirius
“Sirius har ett grundspel som bottnar i den här serien, det ska räcka för att hålla oss kvar. Garnera med genombrott för såväl Kingsley som Vecchia och det här kan bli riktigt gemytligt. Ps. Gillar Eiswohld igen. Ds”
10. Hammarby IF
“Jiloan Hamad och seriens största publik gör tyvärr ingen sommar.”
11. Kalmar FF
“Svensk fotbolls störste trygghetsnarkoman blev kvar och nu ska han…nä, det ska han inte. I år heller. Han bidrar dock till Allsvenskans mest kompetenta innermittfält tillsammans med Ismaël och Melker Hallberg. Dock saknas utropstecken både framåt och bakåt i Kalma’. Stort plus för den fina hymnen ‘Röda dagar framför oss’.”
12. Örebro SK
“Svårt att inte hålla en liten tumme för ÖSK ändå. Tränare Axén föredrar Doc Martens och anfallsbesättningen innehåller såväl Kennedy Igboananike och Michael Omoh. På ena kanten löper dessutom fartfenomenet Ayaz. Och vem gillar inte snabba kanter?”
13. Jönköping Södra
“Sveriges Jerusalem klarar sig kvar med ett nödrop. Får världens äldsta 29-åring Fredric Fendrich starta i år? Ännu en fråga att ligga vaken över.”
——
14. Halmstads BK
“Har ett ungt lag med rutinerad måltjuven Fredrik Olsson på topp. Ska bli spännande att se hur unge Haksabanovic utvecklas. Hade superettans mest hajpade tränare förra säsongen i Janne Jönsson. Har ligans mesta mäklarutseende i Alexander Henningsson.
——
15. GIF Sundsvall
“Kulten kring Giffarnas målvakt Tommy Naurin har gått för långt, det har även laget gjort i Allsvenskan. Tror det blir hissen ner en våning den här gången för ‘Kroghen’ och ‘Knogjärn’.
16. AFC
“Nej.”

Oskar:

Årets allsvenska känns jämn på ett sätt som ger en alla möjligheter att tippa Sirius på en rätt optimistiskt position, så då väljer jag att ta den chansen.  En 11:e plats vore med beröm godkänt i en säsong som innan den drar igång känns surrealistisk. De lagen vi har bakom oss i mitt tips skrämmer mig dock inte på något sätt, så en 11:e plats vore heller inte helt oväntad, även om någon slags bottenstrid under någon del av säsongen känns oundviklig. På ett plan är jag alltså påverkad av Allsvenskans storhet, på ett annat plan har jag svårt att tänka mig att Kim Bergstrands Sirius ska förlora mer än de vinner. Vi får “la” se.

I övrigt var jag sugen på att lyfta upp AIK på guldplats men bristen på kvalitetsmålskyttar gör att Malmö trots allt får triumfera hos mig. Annars är jag lite kär i våra gamla Superettan-kompisar. Tränargeniet Graham Potters ÖFK tar ett steg till och slåss med bolltouch-geniet Alexander Farneruds Häcken om tredjeplatsen. J-Södra kommer att överbevisa de som pratar om det svåra andra året och visa att de är lika relevanta i en allsvenska som ett Örebro eller ett Sundsvall över tid – även om Giffarna åker ur just i år, tillsammans med Halmstad. Djurgården och Kalmar är tydliga mittenlag, AFC borde komma sist men kommer på något sätt att få försöka kvala sig kvar. Aja. Det blir kul det här.

1. Malmö FF
2. AIK
3. BK Häcken
4. Östersunds FK
5. IFK Norrköping
6. IF Elfsborg
7. Djurgårdens IF
8. Kalmar FF
9. IFK Göteborg
10. Örebro SK
11. IK Sirius
12. Jönköpings Södra
13. Hammarby IF
——
14. AFC
——
15. GIF Sundsvall
16. Halmstads BK

Tommy:

1. Malmö FF
2. AIK
3. ÖFK
4. Peking
5. Elfsborg
6. DIF
7. Häcken
8. IFK Göteborg
9. Hammarby
10. Kalmar FF
11. IK Sirius Uppsala
12. J-Södra
13. Örebro
——
14. AFCE
——
15. GIF Sundsvall
16. Halmstad

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s